Сега сѐ е оставено во рацете на научниците: чудно и страшно животно упаднало во Монтана, луѓето биле преплашени!

Пишува: Црнобело

Дали било тоа волк, хибрид или суштество кое не било забележано во Монтана уште од ледената доба?

На 16 мај животно кое наликувало на волк било убиено на ранч во Дентон. Животното имало дебело крзно со сиви нијанси, голема глава и проширена муцка. Тоа имало многу карактеристики на волк, но ушите му биле премногу големи, а нозете и телото премногу кратки. Што било тоа што претчало во долината, во овој момент, никој не е 100% сигурен."Ние немаме идеја што е ова, чекаме да добиеме ДНК извештај назад", изјавил Брус Аухли, менаџерот за информации поврзани за дивиот свет и парковите.

"Беше близу до местото на ранчот и беше застрелано, а луѓето од нашиот тим започнаа да истражуваат.”Се констатира дека “Диреволф“ бил споменат во песна од "Големиот мртовец" во 1971 година, а тоа значи дека тој тип на волк е праисториски вид како како мастодони, така што голема е веројатноста дека тоа животно не постои.

Хибрид куче / волк?Истражувачите се сомневаат дека станува збор некој вид на хибрид на волк / куче. Тие веќе имале такви случаи во таа околина. Се случило некој чуден мутант на волк да се појави на ранчот кој што убил голем број на овци. Животното доаѓало од Монтана, а кога го уловиле се докажало дека станува збор за хибрид. Според Меѓународниот центар за волци, скоро сите видови се одгледуваат во заробеништво. Волците и кучињата можат да се одгледуваат во дивина, но оваа појава е многу ретка, затоа што волците се многу територијални голема е веројатността да убијат непознато куче кое влегува во нивната територија, наместо да го прифатат.

Доколку чувате хибрид куче / волк тој мора да има тетоважа на усните!

Хибридите мора да бидат законски регистрирани и да имаат тетоважа на усните која што ќе ги прави лесни за идентификување. Проблемот е во тоа што многу од луѓето не се грижат за ваквите регулативи. Нивното однесување може да се движи помеѓу два екстреми: од екстремно агресивно и територијално однесување, па се до екстремно пријателско и спокојно однесување.Дали е легално да се убие волк, доколку волкот нападнал упаднал на имот кој што е во приватна сопственост?

Животното убиено во близина на Дентон не било директно вмешано во каков напад врз сточарството и добитокот, кажал управникот Зах Норис. Фамилијата која го застрелала ова животно имала законско право да го стори тоа. Тој бил во близина на добиткот и резиденциите, а во близина имало и деца затоа легитимно било правото да се убие ова досега невидено суштество. Луѓето во Монтана имаат право да го снимаат или убијат животното кое што им го вознемирува добитокот без разлика дали станува збор за куче или волк.Телото на животното снимено надвор од Дентон сега е транспортирано, испитано и замрзнато. Резултатите од ДНК тестирањето најверојатно ќе бидат изготвени за неколку недели бидејќи е потребно да се процесираат.

No comments

Powered by Blogger.