Кои се најдобрите држави за живеење во светот ако сте жена?

Скандинавските земји повторно се на врвот на листата. Изгледа квалитетот на живот таму навистина е подобар отколку во остатокот од светот.

Пишува: ЦрнобелоДанска ѝ го зема првото место на Шведска како најдобра земја за живот во светот ако сте жена, според рангирањето World Report за 2018.

Ширум светот се испитани илјадници жени за да се дојде до резултатот во која држава жените имаат најдобар квалитет на живот.

На државите им се давало поени според: човековите права, половата еднаквост, еднаквост во приходите, напредокот и безбедноста.

Кои земји се најдоа на врвот од листата:

21. Полска20. Португалија19. Италија18. Шпанија17. Јапонија16. САД15. Ирска14. Франција13. Велика Британија12. Австрија11. Луксембург10. Германија9. Нов Зеланд8. Австралија7. Швајцарија6. Канада5. Финска4. Холандија3. Норвешка2. Шведска1. Данска

No comments

Powered by Blogger.