Како Apple доминираше на Светското без да биде официјален спонзор


Пишува: 9to5Mac

Иако Apple објави неколку реклами поврзани со фудбал и лансираше Mac кампања во текот на Светскиот куп, тие не се спонзори на самиот настан. Новиот извештај од Кварц вели дека компанијата е "победникот на Светското" секако.

Спонзорирањето на Светскиот куп не е многу прифатливо земајќи во предвид дека FIFA се очекува да има заработка од 1.6 милијарди од маркетинг оваа година. Apple презеде по прифатлива тактика.

FIFA одбива од компаниите да има така наречен "ambush маркетинг" што значи дека играчите да носат продукти од неофицијални спонзори. Затоа логото на Beats e прикриено.

Како што и заклучи Кварц, неколку играчи исто така носеле AirPods како и Beats. Логото на Beats е лесно за прикривање но кога станува збор за AirPods, нема лого за да се прикрие но нивниот дизајн е лесно препознатлив.


No comments

Powered by Blogger.