13 закони од Австралија, по кои поинаку ќе го гледате животот во оваа земја

Oд забрана за летање змај до казна за правосмукање во текот на ноќта, овие чудни закони во Австралија ќе ве замислат.

Пишува: Црнобело  

Далечната Австралија звучи како одлична идеја за посета, зарем не? Замислете само прекрасна клима, бескрајни песочни плажи и кенгури.

Но, ако не сте добро информирани за австралиските закони може да добиете парична казна поради тоа што некои од нив се навистина апсурдни.

Дел од бизарните закони во Австралија:

Превоз на повеќе од 50 килограми компири

Асоцијацијата за компири во Западна Австралија AT Western Australia Potato издејствувала закон со кој инспектори може да ве сопрат и да ви го пребараат возилото.

Ако „нелегално“ превезувате повеќе од 50 килограми компири може да добиете казна од 2.000 до 5.000 долари.


Спречување на свадба или погреб

Според законот, секоја личност која намерно спречува одржување на свадбена церемонија или погреб и ги загрижува луѓето, кои се дел од овие настани, е виновен за криминал.

За ова може да добиете парична казна од 10.000 долари или 2 години затвори.


Допирање на мали гулаби

Постои закон за заштита на тренираните мали гулаби кои летаат на долги дистанци за да пренесат порака и понекогаш учествуваат во локални трки.

Тие не смеат да бидат убивани, повредувани, фаќани, па дури и само допрени. Казната е 250 долари.


Објавување на лажни информации за раѓање, смрт, врски и вработување

Ниту една личност не смее во медиумите да објави вест од овој тип која е неточна.

Ова се однесува на известување за раѓање на дете кое сè уште не е родено, на објавување на смрт на личност која е уште жива и други ситуации. Максималната казна е 6 месеци затвор.


Врзување на коза или куче на возило

Навреда е да врзете куче или коза за возило на јавно место, дури и да сакате да патувате на овој начин.

Овие животни не смеат да се користат за влечење и казната е 800 долари.


Правосмукање во текот на ноќта

Од 22 часот навечер до 7 часот наутро, а до 9 во текот на викендите и празниците, не смеете да правосмукате во вашиот дом.

Таквата врева ќе им пречи на други станари и затоа казната е 120 евра. Ако продолжите да го прекршувате законот, секој нареден ден ќе плаќате по 30 евра.


Продавање или изнајмување на фрижидер

Ако волуменот на фрижидерот е поголем од 42.4 литри, тогаш не смеете да заработувате од него, не смеете ниту да го изнајмувате. Фрлањето на ваков фрижидер, исто така, е предизвик затоа што прво треба да ги отстраните сите врати од него.

Единствен исклучок е ако секоја врата може да се отвори од внатре или ако е произведен и увезен од Јужна Австралија до 1962 година. Максималната казна е 750 долари.


Преземање акција за да предизвикате дожд

Според законот, во Австралија само личност со посебна дозвола може да влијае на временските услови и да креира облаци со дожд.

Во спротивно ќе добиете казна од 1.000 долари или 1 година во затвор.


Вештерство

Ако ја предвидувате иднината или на кој било начин се занимавате со вештерство ќе добиете казна.

Не смеете да користите магија, дури и да сметате дека е со добра цел. Казната е 800 долари.


Да не внимавате на автомобилот и да го оставите со незаклучени врати

Пред да излезете од автомобилот добро проверете дали ви се заклучени вратите.

Ова невнимание не само што може да ве чини автомобил, односно некој да ви го украде, туку згора на тоа ќе платите и казна од 800 долари.


Пеење непристојни песни пред други луѓе

Никој нема право да пее непристојни песни на јавно место, каде има луѓе на кои не им се допаѓа тоа. Исто така, нелегално е да користите непристојни зборови и гестови во комуникацијата со другите луѓе.

Казната е 10.000 долари или 2 месеци затвор. За повторување на делото казната станува построга, а можете да минете и половина година во затвор.


Летање на змај или играње игри кои ги иритираат другите луѓе

Да, на јавно место, не смеете да летате змај.

И да се одлучите за некоја друга игра, прво добро размислете дали му пречите на некој во близина. Казната е 500 долари.


Тргување со пирати

Законот бил одобрен во 1958 година, но сè уште е на сила.

Секоја личност што ги снабдува пиратите со храна или кова завери со нив прави злодело. Казната е и до 10 години затвор.


No comments

Powered by Blogger.