Во оваа земја 24 години употребата на вода, струја и гас била бесплатна, а сега тоа е минато!Пишува: Точка

Жителите на Туркменистан од 1993 година уживаа во бесплатната струја, вода и гас. Оваа година претседателот на Туркменистан, Курбанкли Бердумухамедов го потпишал законот со кој се укинува бесплатната употреба на водата, струјата и гаста.

Граѓаните на Туркменистан уживаа додека бесплатно ги употребувале водата, струјата и гаста и тоа од 1993 година. Претседателот вели: "Го потпишав законот со кој е донесена одлука граѓаните на Туркменистан да плаќаат за вода, струја и гас". Тој наведил дека Владата долго расправала за нови мерки и за воведувањето на тарифа која постепено ќе почне да се применува.Досега, секој поединец имал право на 35 kW струја и 50 метри кубни за гас месечно како и 250 литри вода дневно. До 2014 година сопствениците на автомобили добивале месечно по 120 литри гориво бесплатно.

Според новиот закон, граѓаните од 1 ноември ќе ги плаќаат овие услуги од својот џеб, доколку го надминат лимитот кој е дозволен од 1993 година. Оваа мерка била предвидена да трае 10 години, но продолжена е до 2030 година.

No comments

Powered by Blogger.