Масовна тепачка на војници на граница: Летале тупаници, камења и брутални удари меѓу кинеските и индиските војници

Пишува: Точка

Медиумите на 15. август известувале за судирот за кој било јасно дека работата ескалирала до малку необични граници, а сега се појавила и видео снимка.

Односите на Кина и Индија веќе некое време се тензични поради граничкиот спор на стратешки важната хималајска висорамнина, на која право положуваат двете земји.

Спорот почнал во јули, кога Индија на подрачјето пратила војска да ги спречи кинеските војници во изградба на пат. Од тогаш, повремено, од подрачјето доаѓаат вести за зголемени тензии.

Медиумите на 15. август известувале за судирот за кој било јасно дека работата ескалирала до малку необични граници, а сега се појавила и видео снимка.

Имено, кинеските војници тој ден два пати се обиделе да влезат во индиска територија. Два пати биле сопрени, на што одговориле со фрлање на камења на индиските војници.

No comments

Powered by Blogger.