Зошто доматите не треба да ги чувате во фрижидер

Пишува: Точка

Овошјето и зеленчукот треба да се чуваат на нормална температура бидејќи премногу топло или премногу ладно може да влијае врз вкусот, а ќе се запримети и по надворешноста на овие производи.

Ладните домати можат да предизвикаат “променета испарлива синтеза” и минливи промени во метилирањето на ДНК - дури и кога доматите се враќаат на собната температура и гените кои го прават вкусот на доматот се “исклучени”, а промената е неповратна.

За вкусен домат - составен од комплексна мешавина на киселини, шеќери и хемикалии познати како испарливи органски соединенија - потребни се повеќе од 30 хемикалии со иста рамнотежа. Еден тим истражувачи ги чувале доматите во студена средина од околу 40 степени по Фаренхајтови, проследени со период на опоравување на 68 степени.

После ова на доматите му се случува “шок” додека да се изладат па дури и после цел ден оставени на собна температура, тие никогаш не го вратија вистинскиот вкус.
Ако доматите се чуваат во фрижидер температурата не смее да биде многу висока и не смеат да се чуваат повеќе од 3 дена. Поради овие причини можеме да забележиме дека доматите на пазарите се чуваат на отворено со повремено разладување или пак во разладени делови во маркетите.

No comments

Powered by Blogger.