Помалку игри, повеќе медитација: Кои мобилни апликации ве прават несреќни?

Можеби сте уверени дека играњето Candy Crush и бескрајното скролање на Facebook ве исполнуваат со среќа, но всушност, тие се наоѓаат на врвот од листата на апликации кои се најлоши за вашето ментално здравје и внатрешниот мир.

Пишува: Црнобело

Порталот „Time Well Spent“ спроведе истражување помеѓу 200.000 корисници на iPhone, дознавајќи кои се мобилните апликации што се корисни, односно штетни за луѓето, кога е среќата во прашање.

За таа цел, го следеле времето што испитаниците го минуваат пред екранот на телефонот, испитувајќи притоа како истото се одразува на нивното расположение и емоции, пренесува Harper's Bazaar.Очекувано или не, платформите за запознавање, социјалните мрежи и онлајн игрите се апликациите кои луѓето ги прават најмалку среќни.

На самиот врв од листата на апликации поради кои луѓето се чувствуваат несреќно се најде Grindr, но застапени се и Tinder, Facebook, Instagram и Snapchat, каде корисниците постојано се изложени на (п)одбивање врз основа на физичкиот изглед.Според добиените резултати, мобилните апликации кои најнегативно влијаат на среќата на корисниците се:

Grindr
Candy Crush Saga
Facebook
WeChat
Candy Crush
Reddit
Tweetbot
Weibo
Tinder
Subway Surf
Two Dots
Instagram
Snapchat
1010!
Clash RoyaleОд друга страна, апликацијата за медитација Calm, која на корисниците им овозможува подобро да се одморат, прогласена е за „најсреќна“ од страна на корисниците.

Меѓу мобилните апликации кои исто така предизвикуваат позитивни емоции се наоѓаат и тие поврзани со музика, фитнес и организација.Според добиените резултати, мобилните апликации кои најпозитивно влијаат на среќата на корисниците се:

Calm
Google Calendar
Headspace
Insight Timer
The Weather
MyFitnessPal
Audible
Wave
Amazon Music
Podcasts
Kindle
Evernote
Spotify
Weather
CanvasОткако знаете кои се апликациите кои ви го трошат времето, а намалуваат самодовербата, на вас е да одлучите дали ќе го прочистите мобилниот телефон од нив, или, пак, не.

No comments

Powered by Blogger.