8 типови на храна која може да трае со години

Пишува: Точка

Овие типови на храна имаат можност за поголема долготрајност. Тие се лесно достапни за сите и постојат во секоја кујна на жената.

Веста дека после 106 години за овошјето на Капетан Скот дека било откриено од Фондот за наследство на Антарктикот и сеуште “мирисаше вкусно”, го поставува прашањето: дали постои храна која може да издржи подолг престој? Одговорот е да, и тоа неколку.

1.Мед

Во 2015 година, археолозите објавиле дека пронајдоа мед од 3000 години додека ги копале гробовите во Египет и било совршено. Оваа издржливост е благодарение на уникатните состојки на медот: има ниско ниво на вода и високо ниво на шеќер, така што бактериите не можат да растат на неа. Исто така содржи мали количини на водород пероксид, кој го инхибира растот на микробите. Ова е причината зошто пчелите го произведуваат медот во младоста на нивните коприви - тоа е храна и заштита.2.Сушени мешунки

Клучот за долг рок на траење е обработка и складирање, леќата и другите мешунки ја зголемуваат концентрацијата на шеќер и ја намалуваат нивната содржина на вода, со што им се отежнува на бактериите и калапите да растат на нив. Ако контејнерот е херметички, тие ќе бидат одличен извор на протеини. Меѓутоа, ако дозволите да пробие вода, тие ќе траат само неколку месеци.

3.Соја сос

Соја сосот има потенцијал да трае најмалку три години. Комбинацијата на сол и ферментација, ако не е отворена, треба да има многу долг рок на траење. Колку долго ќе трае зависи од типот на сосот и температурата на која ќе се чува.4.Оцет

Неговата кисела природа е традиционално постигната со користење на Acetobacter бактеријата за да ја ферментира, а тоа значи дека другите бактерии се борат да растат во неа. Белиот оцет ќе остане речиси непроменет на неодредено време, а друг може да ја смени бојата или да создаде талог. Ова може да влијае само на изгледот и вкусот.5.Бел ориз

Клучот за белиот ориз е температурата. Неодамнешни студии покажаа дека ниската температура ( околу 3 степени ) и недостатокот на кислород се важни за неговата долговечност. Тој може да се чува 30 години во калапи заедно со параболизиран ориз кој понатаму поминува на тест за вкус.6.Црно чоколадо

Ако не се складира на константа температура, маснотиите можат да се зголемат на површината, оставајќи цут што изгледа како мувла. Ако е складирано на адекватна температура може да трае две или повеќе години. Но, за повеќето луѓе чоколадото нема да потрае долго пред да се изеде.

7 и 8.Сол и шеќер

Поголемиот дел од храната што трае подолго се состои од високо ниво на шеќер и сол. Едноставно тие извлекуваат вода, па ако бактериите почнат да растат на неа, тие едноставно ќе се збрчкаат. Ова е причина зошто користиме сол за да направиме шунка, шеќер за да направиме џем и слично.No comments

Powered by Blogger.