Летните одмори во поранешна Југославија беа закон

Пишува: Точка

Сезоната на летните одмори е веќе пред нас, а просечното македонско семејство и оваа година размислува како да закрпи крај со крај за да успее да мине неколку дена покрај море, уживајќи на вистински заслужениот одмор.

Но, со оглед на финансиската состојба кај просечното македонско семејство, патувањето на море и не е толку едноставно.

А токму тука е вистински момент за малку носталгија и враќање во едно време кога буквално се' било многу поедноставно, а многумина од нас бевме само деца, потполно незаинтересирани за тоа како нашите родители успевале да обезбедат пари за да ни го овозможат тоа “брцкање”.

Па, да започнеме...

Нашата мајка ќе ги подготвеше сендвичите за по пат. И тоа оние вистинските, со пилешки паризер...Нашиот татко пак ги носеше куферите во автомобилот (или многу често приколката)...Сокови и храна без исклучок носевме во добро познатите преносни фрижидерчиња...Ги спуштавме прозорците...И тргнувавме на пат...По стариот пат секако...Автомобилите и не беа којзнае какви, но имаа некаков свој шарм. И ако може да им се верува на рекламите, жените навистина многу ја сакале неодоливата Zastava 101…Некои одеа на кампирање...А кога финансиите беа подобри, некои одеа и во хотел...Каде утрата се дочекуваа со еден ваков или сличен поглед...И иако некои имаа прилика да го посетуваат Трст во текот на целата година, за многумина тоа беше совршена прилика за на Понте Росо да ги слушаат најновите модни хитови...

И тука се и неизбежните еспадрили... секако...За возрасните тоа беше вистинското време за да се одморат и да “фатат” малку боја додека не ја добијат таканаречената “Сина лагуна” нијанса...А за децата пак тоа беше вистинското време за игра...Малку нуркање...Уживање во сладоледите...
Или соковите...
Душеците во тоа време беа далеку поквалитетни и не се оштетуваа во истиот момент кога ќе дојдеа во контакт со камењата на плажа, особено оној црвено-синиот којшто важи за неуништлив...Само напумпајте го и тоа е тоа...На пријателите обврзно би им испратиле честитка...А обврзно би направиле и неколку фотографии коишто потоа ги гледавме само ние, а не и секој љубоморен несреќник...И додека некои веруваа дека на фотографиите изгледаат токму вака...Тоа беше времето на вистинските катастрофални модни одлуки...
Но тоа и воопшто не е важно...На плажа пак друштво ни правеа неизбежните книги и стрипови...
А тука беа и неизбежните чамци на надувување...Но и неизбежните очила за сонце за да може полесно да надгледувате наоколу без да помислат дека сте “сексуален манијак”, бидејќи на крајот на 80-те во нашите краишта и навистина имало што да се види...No comments

Powered by Blogger.