Мажите користат сексистички и хомофобни шеги бидејќи се несигурни во врска со својата машкост, студија потврдува

men-laughing-sexist.jpg
INDEPENDENT.CO.UK


Има одредени мажи кои мислат дека е смешно да и сугерираат на жена да се врати назад во кујна. Или да не плаче кога нешто не е во ред. Или ја прашува дали е "тоа време од месецот" кога е изнервирана.

Тие мажи според истражување, кои прават сексистички шеги се најверојатно несигурни за нивната машкост.

Науката потврдува дека мажите кои користат сексистички и анти-геј шеги го прават тоа за да го потврдат сопственото чувство за себе, особено кога се чувствуваат дека нивната машкост е под закана.

"Мажите со несигурни машки верувања изразиле забавност со сексистички и анти-геј хумор како одговор за заканата на нивната машкост бидејќи веруваат дека потврдува точен, по машки впечаток за нив" вели главниот автор од студијата Ема О'Конор.

Истражувачите се надеваат дека резултатите на оваа студија ќе помогнат за превнирање ваков хумор особено на работно место.No comments

Powered by Blogger.