Оваа работа во Германија никој не сака да ја работи, а дневницата е 150 евра!

Пишува: Точка

Оние кои не се задоволни со дневниците во Македонија, можат да одат во Германија и да заработат и до 10 пати повеќе, каде за собирање на аспарагус може да се заработи и до 150 евра за еден ден.

Работниот ден трае од 8 до 10 часот со една пауза, а недела е неработна. Од овој износ се одбива данок, но сезонските работници тој платен данок можат да го добијат назад, ако вложат барање на крајот на даночната година."Во секторот за земјоделство се работи напорно и за надомест од околу 8 и пол евра по час, што за повеќето Германци е многу ниска плата, така што тие не се заинтересирани за толку напорна, а слабо платена работа. Сепак, многу е атрактивна за странците, посебно за Хрватите и Полјаците", вели Марио Котуриќ, член на Управата на Хрватскиот економски сојуз во Франкфурт за Slobodna Dalmacija.Мислењата на интеернет се поделени. Има такви кои се воодушевени од брзата заработувачка, но и такви кои се разочарани од високите цени, посебно на цигарите и другите луксузни артикли.Како недостаток најчесто се наведува тоа што се "работи по цел ден", што сместувањето е во работни бараки и што обилен оброк чини 10 евра дневно, но затоа наведуваат дека паузата за ручек трае еден час.

No comments

Powered by Blogger.