Тито по светот: Името на Јосип Броз го носат улици низ целиот свет, погодете во кои земји

ПИШУВА: Точка

Откако Милан Бандиќ, градоначалникот на Загреб, го најавил својот предлог за ново име на Плоштадот Маршал Тито, спорниот плоштад станал главна тема во хрватската јавност.

Се потегнуваат идеолошки прашања стари неколку децении, се прекинуваат расправи, опозицијата, како и оние на власт, се обидува да зграби што е можно повеќе политички поени на сметка на човекот кој лежи мртов веќе 37 години. Секој, изгледа, има мислење за Тито.

Меѓутоа, Тито, колку и да се расфрлаат со неговото име наоколу, оставил траг зад себе. Бил влијателен човек кој, покрај плоштадот во Загреб, заслужил по него да се нарекуваат улици и плоштади ширум светот.

На Балканот се повеќе, но дали знаете во кои други земји има улици кои го носат името на Тито?

Омск, РусијаКампегине, ИталијаНуоро, ИталијаКаиро, ЕгипетАдис Абеба, ЕтиопијаРеџо Емилија, ИталијаСоусе, Тунис


Кватро Кастела, ИталијаСао Паоло, БразилЊу Делхи, ИндијаПарма, ИталијаМосква, РусијаЛуанда, Ангола

No comments

Powered by Blogger.