Џафери: Со 10-те пратенички групи ВМРО-ДПМНЕ може да го блокира Парламентот

ФОКУС

Спикерот Талат Џафери вечерва за Алсат изјави дека со тоа што пратениците на ВМРО-ДПМНЕ документите за парламентарните групи ги испратиле до претседателот на Собранието, де-факто ја признале неговата легитимност како спикер.

Во однос пак, на тоа дека ВМРО формираше 10 парламентарни групи, Џафери призна дека не може ништо да стори во врска со тоа и оти ваквиот чекор на партијата на Груевски може навистина да го блокира Парламентот.

– Ако тие имаат за цел да ја попречуваат работата на Собранието, тогаш го нашле начинот. Но, ако имаат за цел да придонесат за функционалноста на институциите, тогаш ова не е начин за да функционира или придонесат. Последиците од ваквите постапки политички ги плаќа субјектот кој донел таква одлука. Јас не навлегувам во нивното право на политичко дејствување“, изјави спикерот Џафери.

No comments

Powered by Blogger.