Stratolaunch, најголемиот авион во светот

Изградбата на Stratolaunch, најголемиот авион во светот, траеше 4 години. Дизајниран од Stratolaunch Systems, распонот на авионските крила е поголем од фудбалски терен.Специјалната намена на авионот е да носи ракети во стратосферата, пред да бидат испукани во вселената. Авионот поседува шест мотори, што ги користи Boeing 747, и се подготвува за тест летање.

Висок е 15,24 метри и може да носи товар од 226.796 килограми.


No comments

Powered by Blogger.