"Тоа е масовен егзодус, луѓето бегаат по автопатите": Филипинците бегаат, "Егзекуторот" најавил дека ќе биде сурово

Пишува: Точка

Илјадници жители го напуштале градот на југот на Филипините вчера, откако претседателот Родриго Дутерте предупредил дека вонредната состојба која ја вовел поради борбата против исламските милитанти, кои ја обиколиле општината, "ќе биде сурова".

Многу луѓе го напуштаат градот Марави, 800 километри јужно од Манила, пешки, со чамци или возила и на мотори, рекол Маминтал Адионг Џр, заменик гувернер на покраината Ланао Дел Сур.

"Тоа е масовен егзодус на жителите на Марави", рекол Адионг за една радиска станица. "Многу луѓе одат покрај автопатот и сообраќајот е лош поради возилата кои го напуштаат градот", додал тој.


Адионг рекол дека многумина се надеваат дека ќе дојдат до соседниот град Илигана, на околу 40 километри, и таму ќе пронајдат престојувалиште.Дутерте во вторникот прогласил вонредна состојба во тој јужен регион, откако околу стотина милитанти го обиколиле Марави, град со повеќе од 200.000 луѓе, по пукањето во владините сили, а во меѓувреме се заканил дека би можел да прогласи вонредна состојба и во целата земја.Тој, исто така, го скратил службениот пат во Русија со цел решавање на таа ситуација."Сонародници, не плашете се. Се враќам дома", рекол пред заминувањето од Москва.“Ја скратувам оваа посета за да бидам со своите сонародници и ќе го решам проблемот кога ќе се вратам", додал Дутерте"Оние кои искусиле вонредната состојба, нема да биде ништо поразлично од тоа направи претседателот Маркос", рекол Дутерте. "Ќе биде сурово. Веќе и претходно ви кажав, немојте да ме принудувате на тоа", додал тој. "Морам да го направам тоа за да ги сочувам Филипините".Милитантите запалиле католичка црква, градски затвор и две училишта во Марави, и ја заземале главната улица и два моста кон општината.Напаѓачите исто така земале и заложници - католички свештеник и неколку други цивили од катедралата.

No comments

Powered by Blogger.