Ако избие војна помеѓу Русија, Кина и САД, еве кој би победил

Пишува: Toчка

Тенкови, авиони, подморници, воени бродови...Сето тоа е есенцијално за воени походи и борбени соочувања. Еве како трите најголеми светски сили стојат во овие категории и кој би ја однел победата ако, во некое црно сценарио, завојуваат САД, Русија и Кина.

Стелт борбени авиони

САД моментално води на ова поле со единствена петта генерација на терен. Постојат само 187 авиони "F-22c" и "F-35" кој треба да им се приклучи, но се бори со разни проблеми во текот на фазата на тестирање, пишува Business Insider.Во меѓувреме Кина развива четири стелт авиони. Авионот "J-31" дебитирал во воздушен спектакл во 2014. година, и моментално е најнапредна закана, а "J-20" сега влегол во сериско производство и веројатно може да му парира на "F-35". Двата најнови модели, "J-23" и "Ј-25", сега најмногу споменуваат во кинеските медиуми, но информациите за нив се на ниво на шпекулации.Русија развива само еден стелт авион, но има можност да се спротивстави на "F-22". Тоа е "T-50", исто така познат како "PAK-FA". Помалку е нечуен од "F-22", но е многу поподвижен.Можен победник: Додека другите авиони и натаму се во фаза на развој, "F-22" останува јасен победник, пишува Business Insider.

Тенкови

Американската војска го вовела првиот "M-1 Abrams" во 1980. година. Од тогаш минал низ голем број унапредувања, од вооружување до оклоп.

Русија развила прототип на "Т-14", но сега сепак се потпира на "T-90A". Еден дури и преживеал директен удар од "TOW" проектил во Сирија. Првобитно е пуштен на терен во 2003. година, а поседува топ, далечинско управување на митралези...Екипажот може да лансира противтенковски ракети од главните пушки на тенкот.Како Русија, и Кина има неколку видови на тенкови, како и некои се уште во развојна фаза. Таков е "Tip 99", кој е унапреден со реактивен оклоп и се смета дека би можел да преживее во борба со американските и руските тенкови.

Можен победник: Ако се гледа опремата во борбата за "еден на еден", резултатот е изедначен. Но, треба да се нагласи дека Америка има подобра историја кога станува збор за обуката на тенковскиот екипаж и има повеќе тенкови во врвната категорија.Воени бродови

Со најголемата морнарица во светот, САД има безброј различни воени бродови. Круната на морнарицата се долгите носачи на авиони. Меѓутоа, технолошката предност и големината кај американската морнарица можеби не се доволни да се надминаткинеските ракети или руските подморници.

Тенкови, авиони, подморници, воени бродови...Сето тоа е есенцијално за воени походи и борбени соочувања. Еве како трите најголеми светски сили стојат во овие категории и кој би ја однел победата ако, во некое црно сценарио, завојуваат САД, Русија и Кина.

Стелт борбени авиони

САД моментално води на ова поле со единствена петта генерација на терен. Постојат само 187 авиони "F-22c" и "F-35" кој треба да им се приклучи, но се бори со разни проблеми во текот на фазата на тестирање, пишува Business Insider.Во меѓувреме Кина развива четири стелт авиони. Авионот "J-31" дебитирал во воздушен спектакл во 2014. година, и моментално е најнапредна закана, а "J-20" сега влегол во сериско производство и веројатно може да му парира на "F-35". Двата најнови модели, "J-23" и "Ј-25", сега најмногу споменуваат во кинеските медиуми, но информациите за нив се на ниво на шпекулации.Русија развива само еден стелт авион, но има можност да се спротивстави на "F-22". Тоа е "T-50", исто така познат како "PAK-FA". Помалку е нечуен од "F-22", но е многу поподвижен.Можен победник: Додека другите авиони и натаму се во фаза на развој, "F-22" останува јасен победник, пишува Business Insider.

Тенкови

Американската војска го вовела првиот "M-1 Abrams" во 1980. година. Од тогаш минал низ голем број унапредувања, од вооружување до оклоп.

Русија развила прототип на "Т-14", но сега сепак се потпира на "T-90A". Еден дури и преживеал директен удар од "TOW" проектил во Сирија. Првобитно е пуштен на терен во 2003. година, а поседува топ, далечинско управување на митралези...Екипажот може да лансира противтенковски ракети од главните пушки на тенкот.Како Русија, и Кина има неколку видови на тенкови, како и некои се уште во развојна фаза. Таков е "Tip 99", кој е унапреден со реактивен оклоп и се смета дека би можел да преживее во борба со американските и руските тенкови.

Можен победник: Ако се гледа опремата во борбата за "еден на еден", резултатот е изедначен. Но, треба да се нагласи дека Америка има подобра историја кога станува збор за обуката на тенковскиот екипаж и има повеќе тенкови во врвната категорија.Воени бродови

Со најголемата морнарица во светот, САД има безброј различни воени бродови. Круната на морнарицата се долгите носачи на авиони. Меѓутоа, технолошката предност и големината кај американската морнарица можеби не се доволни да се надминаткинеските ракети или руските подморници.Русија на ова поле и натаму се бори, но лансирањето крстаречките ракети "калибр" на некои цели во Сирија покажало дека Русија пронашла начин да покаже дека нивните помали бродови можат да преземат некои поголеми воени залаци. Верзијата на овие ракети против бродовите може да биде во состојба да победи одбраната на американските бродови, ако дојде до истовремено лансирање на повеќе од нив.

Кина многу вложува во поморската револуција, како во крајбрежната стража, така и на полето на воената морнарица. Крајбрежната стража се користи за воспоставување на суверенитет на спорните води и има најголеми и тешко вооружени бродови на светот. Морнарицата има повеќе од 100 воени бродови со напредни ракети.Можен победник: Иако Американската морнарица е неприкосновен шампион ширум светот, таа би можела да претрпи големи загуби доколку се бори со Кина или Русија.

Подморници

Американската морнарица има 14 подморници со балистички ракети и нуклеарни боеви глави, кои можат да збришат некој непријателски град, потоа четири подморници со крстаречки ракети и 54 нуклеарни подморници. Технолошки се напредни, тешко вооружени и незабележителни.Русија има 60 подморници, кои се многу способни и одат рамо до рамо со американските невидливи стелт подморници. Русија има и дизел подморници кои се најтивки во светот.Кина има пет нуклеарни подморници, 53 дизел подморници за напади и четири подморници со балистички ракети со нуклеарни боеви глави, меѓутоа, тие повеќе не работат. Кинеските подморници се многу лесни за следење.

Можен победник: Американските подморници ќе ја однесат победата и при напад на земја и при напад на друга подморница, но тој јаз помеѓу нивните другите се намалува поради кинеските и руските иновации, кои океанот го претвораат во многу опасно место за американските подморници.

Русија на ова поле и натаму се бори, но лансирањето крстаречките ракети "калибр" на некои цели во Сирија покажало дека Русија пронашла начин да покаже дека нивните помали бродови можат да преземат некои поголеми воени залаци. Верзијата на овие ракети против бродовите може да биде во состојба да победи одбраната на американските бродови, ако дојде до истовремено лансирање на повеќе од нив.

Кина многу вложува во поморската револуција, како во крајбрежната стража, така и на полето на воената морнарица. Крајбрежната стража се користи за воспоставување на суверенитет на спорните води и има најголеми и тешко вооружени бродови на светот. Морнарицата има повеќе од 100 воени бродови со напредни ракети.Можен победник: Иако Американската морнарица е неприкосновен шампион ширум светот, таа би можела да претрпи големи загуби доколку се бори со Кина или Русија.

Подморници

Американската морнарица има 14 подморници со балистички ракети и нуклеарни боеви глави, кои можат да збришат некој непријателски град, потоа четири подморници со крстаречки ракети и 54 нуклеарни подморници. Технолошки се напредни, тешко вооружени и незабележителни.Русија има 60 подморници, кои се многу способни и одат рамо до рамо со американските невидливи стелт подморници. Русија има и дизел подморници кои се најтивки во светот.Кина има пет нуклеарни подморници, 53 дизел подморници за напади и четири подморници со балистички ракети со нуклеарни боеви глави, меѓутоа, тие повеќе не работат. Кинеските подморници се многу лесни за следење.

Можен победник: Американските подморници ќе ја однесат победата и при напад на земја и при напад на друга подморница, но тој јаз помеѓу нивните другите се намалува поради кинеските и руските иновации, кои океанот го претвораат во многу опасно место за американските подморници.

No comments

Powered by Blogger.