9 работи кои ќе ви се случат ако во исхраната вклучите по 2 до 3 јајца дневно

Едно време се сомневавме во здравите својства на јајцата во исхраната, но сега сите препорачуваат да консумирате по барем 2-3 дневно.Зошто? Очигледно, докажано е дека ќе ви се случат 9 работи доколку на дневното мени ставите 2 до 3 варени јајца.

1. Клинички е докажано дека нутритивните вредности од јајцата го штитат мозокот и го спречуваат губењето на мемроријата.2. Лутеинот кој го има во јајцата, го изоструваат видот.3. Витаминот Д помага при апсорпцијата на калциумот, што понатаму води до поздрави коски и заби.4. Б комплекс витамините со кои се богати јајцата ги штитат кожата, косата, како и ја подобруваат работата на црниот дроб.5. Истражувањата покажаа дека јајцата го забавуваат производството на лошиот холестерол, што значи намален ризик од кардиоваскуларни болести.6. Ниско калоричната исхрана во комбинација со 2 јајца дневно, води до двапати побрзо слабеење.7. Според истражувањата, луѓето кои не избегнуваат јајца во исхраната имаат 18% помали шанси да развијат канцерогени клетки.8. Б витамините исто така помагаат при плодноста. Фолната киселина, односно витаминот Б9 често се користи како додаток кај жените кои планираат бременост.9. Докажано е дека консумирањето на јајца го забавува стареењето и ја затегнува кожата.

No comments

Powered by Blogger.