На Харвард 75 години се истражувала среќата - Какви се резултатите?

Дефинирањето на поимите среќа и добра емоционална состојба дефинитивно се предизвик со кои се сретнува секој поединец, па и експерт. Можат на многу начини да се дефинираат, а од ден во ден можеме да сретнеме и нови „рецепти“ и препораки кои треба да го зголемат нашето задоволство од животот.Една дефиниција вели дека среќата е трајна позитивна емоционална состојба која вклучува задоволство од животот, но и активна насоченост кон постигнување на желбите и потребите.

Пред 75 години, поаѓајќи од оваа дефиниција, научниците од Харвард започнале да истражуваат што е она што прави еден човек среќен.

Резултатите, во најмала рака се инспиративни.

Главната филозофија на нивното истражување е дека треба да вложуваме во односите со родителите, со пријателите и заедницата за да бидеме среќни.

Одбирајте долги прошетки и излегувања, наместо телевизија. Разговори со оние на кои одамна сте заборавиле, а кои се дел од вашето семејство.

„Време нема, а животот е прекраток. Нема време за расправии, туку само за љубов“.

Погледнете го целиот говор:

No comments

Powered by Blogger.