Сакате да се селите? Ова се 24 градови со најголеми плати во светот, од нив 11 се европски

Image result for best countries to live in

"Deutsche Bank" минатата недела го објавила годишниот извештај "Mapping the world's prices", каталог за трошоци за роба и услуги во најголемите и најмоќни градови ширум светот.

При тоа во предвид ги земале сите трошоци - од цените на кутиите цигари, до просечните трошоци за изнајмување на двособен стан.

Покрај тоа, банката анализирала колкави се просечните примања, што е значаен показател на благосостојбата.

Најдобро се рангирани градовите во северната Земјина хемисфера, односно во развиените западни економии, но и градови од Австралија и Нов Зеланд можат да се пофалат со добар пласман.

Не изненадува ни фактот дека платите се во главно поголеми во градовите со поголеми трошоци за живот, при што на врвот се финансиски центри како Њујорк, Лондон и Франкфурт.

Амстердам, Холандија - 2.493 долариТоронто, Канада - 2.560 долари

Париз, Франција - 2.583 долари

Даблин, Ирска - 2.603 долари

Хелсинки, Финска - 2.620 долариСтоклхолм, Шведкса - 2.622 долари

Франкфурт, Германија - 2.626 долари

Хонг Конг - 2.715 долари

Окланд , Нов Зеланд - 2.763 долари

Лондон, Велика Британија - 2.776 долариТокио, Јапонија - 2.897 долари

Велингтон, Нов Зеланд

Копенхаген, Данска - 2.958 долари

Сингапур - 3.077 долариОсло, Норвешка - 3.154 долари

Мелбурн, Австралија - 3.344 долари

Сиднеј, Австралија - 3.451 долари

Чикаго, САД - 3.622 долариЊујорк, САД - 4.304 долари

Бостон, САД - 4.322 долари

Сан Франциско, САД - 4.817 долари

Цирих, Швајцарија - 5.876 долари

No comments

Powered by Blogger.