Затвор како во "Game of Thrones": 3.000 затвореници ќе издржуваат казна како Ланистер

Пишува: Точка

Архитектите проектирале затвор на брод, кој потсетува на небесната темнина во која се наоѓал еден од главните ликови на "Game of Thrones", Тирион Ланистер.

Се претпоставува дека бродот може да прими повеќе од три илјади затвореници. Творците на проектот истакнуваат дека овие ќелии, кои визуелно потсетуваат на два реда јадра, се наменети за оние кои затајуваат данок.

Архитектите го проектирале затворот така што површината на секоја ќелија ќе биде девет квадратни метри. Основен материјал за изградба на затворот ќе биде хартија.


Дизајнерите бродот ќе го наречат "Затвор Панамски документи". Името на бродот потекнува од скандалот со Панамските документи, кога германскиот весникSueddeutsche zeitung објавил документи кои укажуваат на учеството на бројни светски лидери во малверзации со оф-шор сметки.


No comments

Powered by Blogger.