Потстрижување само по мерка на власта: Погледнете кои фризури се дозволени во Северна Кореја


Владата на Северна Кореја пред некое време објавила илустрации од 15 фризури за жени и мажи, кои можат да ги бараат од своите фризери.

Во салоните ширум Пјонгјанг се појавиле илустрации со прифатливи фризури, но ниедна од нив не личи на препознатливата фризура на севернокорејскиот лидер Ким Јонг Ун.
North Korean men can choose between 15 approved haircut styles. I had the most popular one - and it's not like Kim Jong Un. 

Жените од Северна Кореја на кои им се допаѓаат кратките или долгите фризури на некои познати личности, не би смееле од фризерот да бараат да ги шиша така, бидејќи ќе ги прекрши правилата.
Equality in North Korea: Both sexes have 15 approved haircut models. You can forget about dyeing your hair though.  
Додека девојките може да носат шишки, плетенки и шноли во косите, на мажените жени им се препорачува кратка фризура, или нешто во стилот на сопругата на Ким Јонг Ун.

Правилата важат и за мажите, кои мора да имаат кратко потстрижена коса на тилот и уредни бакенбарди. Тие мора да се потстрижуваат на 15 дена, а должината на влакната не смее да биде поголема од 5 сантиметри.
Како што се наведува, властите на оваа азиска земја сакаат да ги одвратат граѓаните од имитацијата на западниот изглед.

No comments

Powered by Blogger.