Најопасните женски снајперисти од Русија сееле страв кај нацистите


Во јуни, 1941 година нацистичка Германија го нападнала Советскиот Сојуз. Преку 2.000 жени станале снајперисти во Советската армија. Дигиталниот уметник Олга Ширнина успеа да ги колоризира фотографиите од овие храбри жени.

Најопасна меѓу нив била Људмила Павличенко, која ликвидирала над 300 нацисти, пишува Bored Panda. Таа била наградена како херој на Советскиот Сојуз, а подоцна ја посетила и Белата куќа.No comments

Powered by Blogger.