Украински војник: Инструкторите на НАТО не знаат редник да наполнат, а дошле нас да не учат

Пишува; Точка

Украинскиот доброволец Роман Доник и други корисници на социјалните мрежи, ја исмеале фото-репортажата за тоа како инструкторите на НАТО ги обучуваат украинските војници за таканаречена "антитерористичка кација" во Лвов, а кое ја објавило Министерството за одбрана на Украина.

На сликата која Доник ја објавил на својот профил на Фејсбук, се гледа дека воените инструктори на НАТО не знаат да ракуваат со оружјето кое се употребува во украинската војска.

По таквата обука ниеден украинско војник не знаел ни да го наполни редникот на митралезот, познатата "Душка", се жали тој.
"Полските експерти, кои немаат искуство во работа со митралезот "Degtjarev-Spagin", сакаат да го наполнат редникот со муниција, а не го тргнале капакот од рамката, туку ставаат низ него. Покрај тоа, треба да се знае дека во редникот оди муниција целосно различна во смисла на балистика, тежина и пробојна моќ, дека е страшно да се размислува за можните последици", напишал шокираниот Доник, додавајќи дека со таква обука не е ни чудно што украинската војска губи на истокот на земјата. 

Неодамна претседателот на Украина, Петро Порошенко, признал дека украинските единици кои претрпеле катастрофален пораз во февруари 2015. година во Дебаљцев, биле обучувани од американски инструктори.Нема сомнение дека многу Украинци се смееле кога виделе како полскиот инструктор се мачи со редникот на славната пушка "Душка", која од друга страна "на памет ја познаваат" војниците од сите поранешни советски републики. Пушката е многу ефикасна и по речиси 80 години производство. Додека многумина ги обвинуваат инструкторите на НАТО дека не знаат основни воени работи, ни тие штедат зборови за украинската војска, за која велат дека е корумпирана, непрофесионална и осиромашена.

Еве како тоа го прават припадниците на проруските единици:No comments

Powered by Blogger.