Русија може да биде отстранета од учество во “Евровизија” во 2018 година

Европската радио и телевизија може да ја отстрани Русија од учество на конкурсот “Евровизија” во 2018 година, откако земјата одби да ги прифати предложените варијанти за учество во оваа година и најави дека нема да емитува музичкото натпреварување.

Од ЕРТ посочуваат дека тоа ќе биде дискутирано по одржувањето на овогодинешното издание на натпреварот во Киев

Потсетуваме за руската учесничка Јулија Самојлова која е меѓу лицата на кои им е изречена забрана да влегуваат во Украина поради нејзината поддршка за анексија на Крим од Русија. Тоа го направи нејзиното присуство во Киев невозможно и украинската страна предложи Русија да испрати на нејзино место друг учесник кој не во санкционниата листа.
Откако Москва не го прифати предлогот, украинските организатори понудија Јулија Самоллова да учествува преку видео врска, емитувано директно. Русија ја отфрли и оваа можност, како најави дека оваа година нема да го емитува натпреварувањето, а Самојлова ќе учествува на “Евровизија” во 2018 година

Според правилата на ЕРТ, во натпреварот можат да учествуваат само држави кои одат со директен пренос.

No comments

Powered by Blogger.