Џихадистите вријат во срцето на калифатот: Подготвуваат пеколен дочек на американските војници во Рака


Сириските демократски сили - "SDF", борбени формации поддржани од САД, објавиле дека ИСИС извлекува дел од водството од Рака и копа тунели, подготвувајќи се за улична војна во исчекување на доаѓањето на војниците на коалицијата на чело со СДА.
"Имаме информации дека непријателите го извлекуваат своето водство од градот и копаат подземни тунели. Очекуваме дека се утврдат во градот и дека терористичката група ќе се потпре на улично војување", соопштила портпаролката на "SDF", Џихан Шеик Ахмад.

 artilleries and other new weapons crossed  toward  after hours of  decision to send more forces & weapons

Во рамките на "SDF" се борат курдските Единици за народна заштита - "YPG", кон кои Турција нема воопшто доверба.

Hundreds of US marines deployed to  filmed on the move ahead of  operation
Courtesy: @Ruptlyhttps://on.rt.com/859j 

Ахмед во соопштението навела дека сириските сили под американска поддршка имаат доволно луѓе за ослободување на Рака од рацете на ИСИС, нагласувајќи дека "SDF" се противи за улогата на Турција во тој напад.

No comments

Powered by Blogger.