Палестинските училишта носат имиња на терористи и пропагираат насилство против Израел


Истрагата на британски "Mail On Sunday" покажала дека 24 училишта на палестинска територија носат имиња на терористи и дека наставниците во нив промовираат насилство против Израел, а екстремистите се прикажани како херои.
Тие училишта се финансирани од британска и странска помош, но во нив се избегнуваат одредниците од донаторите од Велика Британија и ЕУ, кои се обидуваат да го контролираат училишниот програм и печатат независни политички информации за учениците, а некои наставници признаваат дека ги охрабруваат учениците да бидат терористи-тинејџери.


Mail објавил видео снимка од деца кои глумат дека убиваат израелски војници во рамки на училишна претстава. На прашањето што би му рекол на ученик кој зборува за изведување на напади на Израелци, еден наставник одговорил: "Би му кажал да оди во име на Бог".

Палестинските јавни служби примиле стотици милиони долари помош минатата година, откако западните донатори изразиле грижа за индоктринацијата на децата. Претходното истражување на истиот весник покажало дека парите од британските даночни обврзници се даваат за месечни исплати на осудени терористи убијци и за семејствата на бомбаши самоубијци.


Откако на училишниот Фејсбук профил била објавена фотографија од деца кои глумат дека пукаат во израелски војници, истрагата на весникот покажала дека британската помош се дава за плати на јавни службеници кои не работат девет години, и покрај тоа што многумина признале дека имаат и друга работа. Исплатите се сопрени пред три месеци.

Оваа година Велика Британија наводно дала околу 29 милиони евра за Палестинската управа. Тие пари се даваат за плати на 30.000 здравствени и образовани работници на Западниот брег. ЕУ, која наводно добива една десетина од буџетот за таа помош од Велика Британија, донирала 311 милиони евра. Повеќе од половина од помошта се дава на вработените во образованието, здравствените и социјални служби во појасот Газа и на Западниот брег.


Одделението за меѓународен развој и ЕУ вели дека тие пари внимателно се проверуваат, но новиот извештај кој го подготвила организацијата која ги надгледува палестинските медиуми, покажало дека 24 училишта се наречени по палестински терористи, и дека четири носат име на човекот кој го планирал убиството на 11 израелски спортисти на Олимпијадата во Минхен во 1972-та година, едно по основачот на Хамас, едно од ерусалимскиот муфтија кој го поддржувал Хитлер...

Спортските настани исто така добиваат имиња по терористи па така еден фудбалски турнир во местото Ал-Бирех е наречен по 13-годишник кој со нож избодел двајца Израелци неколку седмици претходно. Покрај тоа, на приредбите во училиштата и во летните кампови, учениците прикажуваат погубување. Наставниците наведуваат дека тие ги игнорираат забраните и тврдат дека палестинските лидери им дозволуваат да минат низ процес на проверка и добиваат парична помош, знаејќи дека тоа нема да биде применето во училниците.


"Вака тоа функционира. Тие поднесуваат молба за фондовите, добиваат пари и тврдат дека ќе отстранат некои теми од нашите учебници. Тогаш директорите им велат на наставниците да го преземат на себе учењето на правилните работи. Зошто би ги слушале странските донатори? Тие купуваат политичари и јавни службеници со своите пари, а не нас кои ги учиме децата. Каде одат сите тие пари", рекол наставникот по англиски јазик во Рамаил Анбар Абу Квак. Тој рекол дека во училиштата нема библиотеки, ни игралишта и дека во одделенијата има по 45 ученици.


Директорот на училиштето со 850 ученици, Набил Самара, кој два пати бил во затвор поради поврзаност со екстремистичка организација и уште еднаш за охрабрување на наставниците да пропагираат насилство, рекол дека додека трае окупацијата, не е можно да не се пропагира насилство.

No comments

Powered by Blogger.