Набрзо доаѓа првата вертикална шума во Азија!

Се викаат Кулите Нанџинг, се наоѓаат во Кина, и откако ќе бидат завршени во 2018 година ќе станат првите вертикални шуми во Азија!

Ова е прекрасно решение за загадениот воздух во големите градови, бидејќи овие кули ќе бидат дом на повеќе од 3.000 дрвја и грмушки кои секојдневно го претвораат јаглеродниот диоксид во 60 килограми чист кислород!

Кулите Нанџинг се дизајнирани од италијанскиот архитект Стефано Боери, кој веќе проектираше ваква зграда во италијанскиот град Милано, а исти такви се планирани да бидат изградени и во швајцарскиот град Лозана. Не е лошо и ние да се пријавиме! :)No comments

Powered by Blogger.