Мегавозови долги два ипол километри пренесуваат опасни материи

Во мауританската пустина, воз подолг од два ипол километри вози помеѓу дините и носи 22.000 тони железна руда која е главниот извор на богатство на земјата.

Возовите ширум светот пренесуваат различен товар, а за многу земји токму тие се изворот на надеж и спас. Некои од нив ја спречуваат економската изолираност на далечните територии, други поврзуваат области и нивниот народ, додека трети и' пркосат на природата и возат низ тешко проодни средини.Постојат и такви мегавозови кои пренесуваат опасни материи, а сепак неопходни за развој на одредени земји. Овие возови влијаат врз секојдневниот живот на илјадници луѓе.

Во мауританската пустина воз подолог од два ипол километри вози помеѓу дините и носи 22.000 тони железна руда која е главниот извор на богатство на земјата.Во исто време во Канада 45 товарни вагони поминуваат илјада километри помеѓу градовите Prince Rupert и Whittier на Алјаска на прениски температури и лоши временски услови.Овие возови ги демнее опасност зад секој агол. Во моментов, овие мегавозови се во екот на интересот на истоимената серија која можете да ја следите оваа сабота (11-ти февруари) со почеток од 19 часот на "Discovery Channel".

No comments

Powered by Blogger.